Allereerste Burgerraad 27/11/17

Vandaag om 20u vond de allereerste Burgerraad plaats van De Burgers van Grobbendonk en Bouwel. Zo’n 56 burgers vonden de weg naar het lokaal van Harmonie De Broedermin in Grobbendonk. Geëngageerde burgers die hun mening willen laten horen over hun samenleving en mee willen bouwen aan een warme en voortvarende gemeente.

En wat een avond die alle verwachtingen ver overtrof.

Er werd nogal wat beroep gedaan op onze burgervertegenwoordigers die veel informatie moesten geven over de werking van de gemeente. Lopende dossiers werden besproken en zij kregen ook aardig wat huiswerk mee naar de volgende burgerraad op 5/2/2018.

Ook het actuele thema van het oud gemeentehuis in Bouwel werd aangesneden. Met een meerderheid van inwoners uit Grobbendonk bleek dan ook dat de meeste mensen onze gemeente als één geheel beschouwen en de verkoop, goedgekeurd door het college, een brug te ver vonden. Er was een breedgedragen visie dat dit soort ingrijpende beslissingen inderdaad democratisch door de burgers moeten genomen worden in een burgerraad en niet door een zeer beperkt groepje politiekers.

En de eerste Burgerraad stemming was een feit. En de eerste opdracht naar onze burgervertegenwoordigers ook.

Zo goed als unaniem werd beslist om onze vertegenwoordigers opdracht te geven een agendapunt op de gemeenteraad in te dienen.

Op de volgende gemeenteraad zal een stemming gevraagd worden om het college opdracht te geven hun beslissing voor verkoop te herzien en te annuleren. Het is de visie van de Burgerraad dat het voorliggende plan van een burger uit Bouwel om een tijdelijk pop-up café/bistro/restaurant te organiseren, naar analogie met de Kasteelhoeve, zeer ernstig te overwegen. Het geeft de burgers de gelegenheid en de tijd om samen te praten en te beslissen over een plan om dit waardevol stuk centrumgrond te gebruiken voor de versterking van de kern van Bouwel en in gemeente-eigendom te gebruiken voor de gemeenschap. Dus, iedereen op post in de gemeenteraad van 12/12/2017.

In de schoot van de Burgerraad werden eveneens een viertal werkgroepen opgericht die zich zullen bezighouden met het uitwerken van een aantal onderdelen van het beleid.

Werkgroep financiën gaat de gemeentelijke rekeningen aan een grondige doorlichting onderwerpen. De werkgroep mobiliteit gaat invullen waar het bestuur op dit moment niet in slaagt. Zij zal met een helicopter-view de mobiliteit in de gemeente bekijken.  Zij zullen contact nemen met de verschillende bewonersgroepen die nu elk in hun wijk hiermee bezig zijn en een globaal plan nastreven. Ook een werkgroep die zich met een aantal heikele, maar zeer belangrijke, punten gaat bezighouden ivm het OCMW. En dan natuurlijk een werkgroep voor het oud-gemeentehuis in Bouwel. Zij zal een aantal acties op touw zetten en het voortouw nemen in het bekijken van de mogelijkheden om dit ten goede te laten komen van de hele gemeenschap. Uiteraard zullen deze werkgroepen ten gepaste tijde verslag doen aan de Burgerraad en zullen daar de nodige beslissingen genomen worden.

We kunnen dus rustig zeggen dat deze Burgerraad meer dan de verwachtingen overtrof en échte democratie in Grobbendonk en Bouwel nu een vliegende start neemt. Iedereen kan trouwens zijn kandidatuur voor burgemeester, schepen of gemeenteraadslid indienen voor een plaats op de verkiezingslijst van De Burgers van Grobbendonk en Bouwel bij het lijstcomité, lijstcomite@deburgers.be

En denk eraan, de beste stem is een stem voor jezelf!

Author: deBurgers