Dienstencentrum Bouwel

Vorige week woensdag organiseerde het gemeentebestuur een infomoment voor het nieuwe dienstencentrum in Bouwel.

De gemeente Grobbendonk hield een bevraging (omgevingsanalyse) en daaruit bleek dat de inwoners van Bouwel nood hadden aan een rustige ontmoetingsplek. Het gemeentebestuur voorziet daarom een dienstencentrum in Bouwel op het pleintje. Een dienstencentrum is een soort ‘jeugdhuis’ voor senioren, waar inwoners van Bouwel elkaar kunnen ontmoeten en terecht kunnen voor allerlei activiteiten, vormingen en dienstverlening. Uit reacties op Facebook blijkt dat een aantal inwoners vooral verwijzen naar een “buurthuis” of “wijklokaal”.

Dit dienstencentrum komt op het “pleintje” in Bouwel (kruispunt Dorp en Kasteeldreef).

Dit pleintje is een groene zone die behoort bij de verkaveling van eind jaren 60, begin jaren 70 en heeft in de loop der jaren een transformatie ondergaan. Origineel was dit een vrij open terrein met basketbalterrein waar regelmatig een grote groep jeugd rondhing. Wat basketten (een eigen variant van 3 tegen 3), een sigaretje paffen (toch voor sommigen), wat rondhangen, … .

Elk jaar was er Donatuskermis van de fanfare. Er stond dan een grote tent, botsauto’s, schietkraam, paardjesmolen, … . Ook organiseerde de volleybalclub er elk jaar hun tornooi voor de verenigingen. Maar Donatuskermis verhuisde naar het stationsplein, Bovoc ging in de sporthal spelen en vond daar in de buurt een terrein om hun tornooi te organiseren. De jeugd verdween langzaam van het pleintje en hun plaats werd ingenomen door de generatie van hun ouders die er nu petanque spelen of kaarten. Ook het pleintje zelf veranderde in een parkje met oa kastanjebomen. Het lokaal dat er staat heeft ondertussen ook zijn beste tijd gehad.

Nu kan je je afvragen of het pleintje de beste plaats is om dit nieuwe dienstencentrum te bouwen.  Dan moet er eerst en vooral gekeken worden of er alternatieven zijn. Het beste alternatief, het oud gemeentehuis is helaas tijdens de vorige legislatuur verkocht. In sommige gemeenten wordt het kerkgebouw door het gemeentebestuur gebruikt om extra dienstverlening aan de inwoners aan te bieden. Omwille van de bescherming als cultuurhistorisch landschap en omdat de kerk zelf ook een beschermd monument is, zou het kunnen dat dit in Bouwel moeilijk uit te voeren is. Wat wel een alternatief kan zijn is de parochiezaal. Een samenwerking tussen het parochieteam en het gemeentebestuur kan voor een opwaardering van de zaal zorgen. Als laatste alternatief zou het gemeentebestuur kunnen overwegen om een huis aan te kopen en te verbouwen tot dienstencentrum. Niet bouwen is nog altijd ecologischer dan bouwen.

Tijdens de infosessie werden er twee uitgewerkte inplantingsplannen naar voor geschoven waaruit je kon kiezen. Toegegeven, één van de twee opties is veel beter dan de andere, maar heeft het gemeentebestuur hier geen kansen op participatie en inspraak laten liggen door de buurtbewoners pas in dit stadium bij de plannen te betrekken? En tegelijkertijd een draagvlak creëren voor dit project. Ook een derde optie ontbrak, er is geen mogelijkheid voorzien om tegen dit project te stemmen. 
Wat verder opviel aan beide plannen was het grote aantal parkeerplaatsen voor een buurt gerelateerd project, namelijk 21 en 15 parkeerplaatsen. Maar dit geeft weer mogelijkheden voor het opzetten van een parklet.

Wel goed uitgewerkt was de opvolging van het project, waarbij vrijwilligers ingezet zullen worden om de buurt te betrekken bij de werking van het dienstencentrum/buurthuis.

Nog tot 30 november kan je de enquete over het dienstencentrum op de website van de gemeente Grobbendonk invullen.

 

Links :
Omgevingsanalyse : https://www.grobbendonk.be/omgevingsanalyse

Enquete : https://www.grobbendonk.be/lokaal-dienstencentrum-Bouwel

Voorbeeld wijklokaal met wijkwerking : https://wijkhemelrijk.wordpress.com/

Architectenbureau RE-ST : https://www.re-st.be/nl/artikel/zwerfruimte-wanderspace & https://www.re-st.be/nl/onderzoek/de-winst-van-het-niet-bouwen

Parklet : https://en.wikipedia.org/wiki/Parklet

Andere functie parkeerplek : https://www.provincieantwerpen.be/content/dam/provant/drem/dienst-mobiliteit/verkeersveiligheid/infofiches/Verkeersveiligheidsfiches_7_parkeerplek_DEF2_tg.pdf.coredownload.pdf

Share:

Author: Geert Van Turnhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *